Kynutý švestkový koláč s majonézou a bohatou drobenkou

06.08.2025

Léto se pomalu chýlí ke konci a na zahradě nám dozrály poslední švestky. Po sklizni je vždycky čas proměnit košíky plné ovoce v něco voňavého a sladkého. U nás doma vítězí klasika – švestkový kynutý koláč s pořádnou vrstvou ovoce a bohatou křupavou drobenkou. David a Maruška drobenku milují.

Tento koláč je zvláštní jednou tajnou ingrediencí – majonézou v těstě. Možná to zní netradičně, ale díky ní je těsto krásně vláčné a vydrží čerstvé i druhý den. Měkký je pak klidně i déle, ale to asi nezjistíte protože ho dřív sníte...

Ingredience na těsto (na plech cca 30×40 cm)

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 60 g změklého másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • špetka soli

Na drobenku

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • špetka skořice (volitelné)

Na náplň

  • 600–800 g zralých švestek
  • 2–3 lžíce cukru (dle kyselosti ovoce)
  • 1 lžička skořice


Postup krok za krokem

  1. Připravte kvásek
    Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
  2. Zadělejte těsto
    Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, žloutky, majonézu, máslo a nakonec kvásek. Vypracujte hladké a pružné těsto.
    Přikryjte utěrkou a nechte kynout 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Připravte drobenku
    Mouku smíchejte s cukrem a skořicí, přidejte máslo nakrájené na kostičky a prsty vytvořte sypkou drobenku.
  4. Koláč sestavte
    Vykynuté těsto rozválejte na velikost plechu vyloženého pečicím papírem.
    Poklaďte půlkami švestek slupkou dolů, posypte cukrem se skořicí a bohatě zasypte drobenkou.
  5. Pečte
    Troubu předehřejte na 180 °C (horní/spodní ohřev) a pečte asi 30–35 minut, dokud drobenka krásně nezezlátne.

Tip na závěr

Pokud jsou švestky hodně šťavnaté, můžete je lehce obalit v dětské krupici, aby koláč nebyl rozmáčený. A pokud milujete drobenku, klidně udělejte dvojitou dávku jako já– na švestkovém koláči jí není nikdy dost.

Takový koláč provoní celou kuchyni a vrátí vás do dětství k babičce.

Podávejte ještě vlažný, ideálně s hrnkem mléka, kakaa nebo dobré kávy.


Autor textu: Daniela Šplíchalová

Koncept a vedení ilustrací: Daniela Šplíchalová

Ilustrace vytvořeny s využitím nástroje DALL.E-OpenAl