Jablečný koláč s krémem a glazovanými jablky
17.09.2025

Podzim u nás doma má svou chuť i vůni. Čerstvě natrhaná jablka ze zahrady, skořice, máslo a vajíčka od našich slepiček – to všechno jsem propojila do jednoduchého, ale slavnostního koláče.
Koláč je voňavý, jemný a nahoře má vrstvu lesklých jablek, která vypadají i chutnají nádherně. Je to taková malá radost do sychravých dnů.
Ingredience
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce (domácí, pokud máte)
- špetka soli
- 1–2 lžíce studené vody
Krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Jablka:
- 4–5 jablek ze zahrady
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce másla
Glazura:
- 2 lžíce marmelády (já jsem použila jahodovou, ale lepší je jablečná)
- 1 lžíce vody
Postup
- Těsto: Mouku smíchej s cukrem a solí, přidej máslo a prsty rozdrob. Vmíchej vejce a podle potřeby vodu. Vypracuj hladké těsto a nech ho odpočinout půl hodiny v lednici.
- Předpečení: Těsto vyválej a dej do formy. Propíchej vidličkou a předpeč 10 minut při 180 °C.
- Krém: V míse prošlehej vejce, smetanu, cukr a vanilku. Směs nalij na předpečený korpus.
- Jablka: Nakrájej je na tenké plátky, promíchej s cukrem a skořicí a naskládej na krém. Navrch dej kousky másla.
- Pečení: Peč dalších 30–35 minut, dokud krém nezpevní a jablka se nezabarví do zlatova.
- Glazura: Marmeládu s trochou vody krátce prohřej a potřete horký koláč. Jablka se krásně rozsvítí a zůstanou šťavnatá.
Tipy
- Pokud máš hodně jablek, udělej je v koláči ve vrstvách – krém dole, pak jedna vrstva jablek, a navrch ještě druhá, glazovaná.
- Citronová šťáva na jablka zabrání hnědnutí a dodá lehkou kyselost.
- Nejlepší je koláč ještě lehce teplý, třeba se šlehačkou nebo jen tak samotný k čaji.
Podzim chutná takhle – jednoduše, voňavě a s dotekem domova.
Autor textu: Daniela Šplíchalová
Koncept a vedení ilustrací: Daniela Šplíchalová
Ilustrace vytvořeny s využitím nástroje DALL.E-OpenAl