Jablečný koláč s krémem a glazovanými jablky

17.09.2025

Podzim u nás doma má svou chuť i vůni. Čerstvě natrhaná jablka ze zahrady, skořice, máslo a vajíčka od našich slepiček – to všechno jsem propojila do jednoduchého, ale slavnostního koláče.

Koláč je voňavý, jemný a nahoře má vrstvu lesklých jablek, která vypadají i chutnají nádherně. Je to taková malá radost do sychravých dnů.

Ingredience

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce (domácí, pokud máte)
  • špetka soli
  • 1–2 lžíce studené vody

Krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru

Jablka:

  • 4–5 jablek ze zahrady
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce másla

Glazura:

  • 2 lžíce marmelády (já jsem použila jahodovou, ale lepší je jablečná)
  • 1 lžíce vody

Postup

  1. Těsto: Mouku smíchej s cukrem a solí, přidej máslo a prsty rozdrob. Vmíchej vejce a podle potřeby vodu. Vypracuj hladké těsto a nech ho odpočinout půl hodiny v lednici.
  2. Předpečení: Těsto vyválej a dej do formy. Propíchej vidličkou a předpeč 10 minut při 180 °C.
  3. Krém: V míse prošlehej vejce, smetanu, cukr a vanilku. Směs nalij na předpečený korpus.
  4. Jablka: Nakrájej je na tenké plátky, promíchej s cukrem a skořicí a naskládej na krém. Navrch dej kousky másla.
  5. Pečení: Peč dalších 30–35 minut, dokud krém nezpevní a jablka se nezabarví do zlatova.
  6. Glazura: Marmeládu s trochou vody krátce prohřej a potřete horký koláč. Jablka se krásně rozsvítí a zůstanou šťavnatá.

Tipy

  • Pokud máš hodně jablek, udělej je v koláči ve vrstvách – krém dole, pak jedna vrstva jablek, a navrch ještě druhá, glazovaná.
  • Citronová šťáva na jablka zabrání hnědnutí a dodá lehkou kyselost.
  • Nejlepší je koláč ještě lehce teplý, třeba se šlehačkou nebo jen tak samotný k čaji.



Podzim chutná takhle – jednoduše, voňavě a s dotekem domova.

Autor textu: Daniela Šplíchalová

Koncept a vedení ilustrací: Daniela Šplíchalová

Ilustrace vytvořeny s využitím nástroje DALL.E-OpenAl