Čokoládové kouzlo - Brownies

10.10.2025

Jsou dny, kdy nepotřebujeme nic víc než ticho, teplou troubu a kousek čokolády. Brownies jsou pro mě symbolem klidu – chvíle, kdy se svět zpomalí a všechno se najednou zdá jednodušší. Stačí pár surovin, které máte doma, a trocha lásky. Když se pak první čtverec rozlomí a vy ucítíte ten vláčný střed, máte jistotu, že i obyčejné odpoledne může být malé kouzlo.


Recept

Ingredience:

  • 200 g másla
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 %)
  • 3 vejce
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • špetka soli
  • volitelně: hrst nasekaných vlašských ořechů, malin nebo kousků čokolády navrch

Postup:

  1. Předehřej troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev).
  2. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusť máslo s čokoládou a nech směs trochu vychladnout.
  3. V míse prošlehej vejce s cukrem – ne úplně do pěny, jen aby se spojily.
  4. Přidej čokoládovou směs, (vanilku) a promíchej.
  5. Nakonec vsyp mouku, kakao a sůl – promíchej už jen lehce, aby těsto zůstalo husté a lesklé.
  6. Nalij do formy (cca 20×30 cm) vyložené pečicím papírem.
  7. Peč 22–30 minut – okraje mají být pevné, ale střed ještě vláčný.
  8. Nech brownies úplně vychladnout a teprve pak krájej na čtverce.


Autor textu: Daniela Šplíchalová

Koncept a vedení ilustrací: Daniela Šplíchalová

Ilustrace vytvořeny s využitím nástroje DALL.E-OpenAl