Čokoládové kouzlo - Brownies
10.10.2025

Jsou dny, kdy nepotřebujeme nic víc než ticho, teplou troubu a kousek čokolády. Brownies jsou pro mě symbolem klidu – chvíle, kdy se svět zpomalí a všechno se najednou zdá jednodušší. Stačí pár surovin, které máte doma, a trocha lásky. Když se pak první čtverec rozlomí a vy ucítíte ten vláčný střed, máte jistotu, že i obyčejné odpoledne může být malé kouzlo.
Recept
Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 %)
- 3 vejce
- 180 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
- 100 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- špetka soli
- volitelně: hrst nasekaných vlašských ořechů, malin nebo kousků čokolády navrch
Postup:
- Předehřej troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev).
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusť máslo s čokoládou a nech směs trochu vychladnout.
- V míse prošlehej vejce s cukrem – ne úplně do pěny, jen aby se spojily.
- Přidej čokoládovou směs, (vanilku) a promíchej.
- Nakonec vsyp mouku, kakao a sůl – promíchej už jen lehce, aby těsto zůstalo husté a lesklé.
- Nalij do formy (cca 20×30 cm) vyložené pečicím papírem.
- Peč 22–30 minut – okraje mají být pevné, ale střed ještě vláčný.
- Nech brownies úplně vychladnout a teprve pak krájej na čtverce.
Autor textu: Daniela Šplíchalová
Koncept a vedení ilustrací: Daniela Šplíchalová
Ilustrace vytvořeny s využitím nástroje DALL.E-OpenAl