Buchty s majonézou a povidly

30.09.2025

Kynuté buchty jsou návratem do dětství — vůně droždí, teplé mléko, ruce od mouky a čekání, až těsto konečně "povyskočí". Je v nich něco uklidňujícího, pomalého a poctivého. Když se pečou, celý dům provoní vanilkou a máslem a člověk má hned pocit, že je všechno tak, jak má být. Tyhle buchty nejsou o dokonalosti, ale o chvílích, kdy se zastaví čas a první sousto chutná jako domov.



  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce majonézy
  • 50 g rozpuštěného másla (do těsta)
  • 1 sáček sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého)
  • špetka soli

Postup

  1. Do mísy dej mouku, cukr, sůl a sušené droždí.
    (pokud použiješ čerstvé, nejdřív udělej kvásek).
  2. Přidej vejce, majonézu, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Vypracuj hladké těsto.
  3. Přikryj utěrkou a nech kynout asi hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozděl na kousky, dej dovnitř povidla a dobře zabal.
  5. Skládej spojem dolů na vymazaný plech a nech ještě 15–20 minut dokynout.
  6. Potři máslem.
  7. Peč na 180 °C asi 25 minut, dokud nezezlátnou.
  8. Ještě horké potři máslem a podle chuti pocukruj.



Autor textu: Daniela Šplíchalová

Koncept a vedení ilustrací: Daniela Šplíchalová

Ilustrace vytvořeny s využitím nástroje DALL.E-OpenAl