Buchty s majonézou a povidly
30.09.2025

Kynuté buchty jsou návratem do dětství — vůně droždí, teplé mléko, ruce od mouky a čekání, až těsto konečně "povyskočí". Je v nich něco uklidňujícího, pomalého a poctivého. Když se pečou, celý dům provoní vanilkou a máslem a člověk má hned pocit, že je všechno tak, jak má být. Tyhle buchty nejsou o dokonalosti, ale o chvílích, kdy se zastaví čas a první sousto chutná jako domov.

- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 250 ml vlažného mléka
- 80 g cukru
- 2 lžíce majonézy
- 50 g rozpuštěného másla (do těsta)
- 1 sáček sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého)
- špetka soli
Postup

- Do mísy dej mouku, cukr, sůl a sušené droždí.
(pokud použiješ čerstvé, nejdřív udělej kvásek). - Přidej vejce, majonézu, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Vypracuj hladké těsto.
- Přikryj utěrkou a nech kynout asi hodinu.
- Vykynuté těsto rozděl na kousky, dej dovnitř povidla a dobře zabal.
- Skládej spojem dolů na vymazaný plech a nech ještě 15–20 minut dokynout.
- Potři máslem.
- Peč na 180 °C asi 25 minut, dokud nezezlátnou.
- Ještě horké potři máslem a podle chuti pocukruj.
Autor textu: Daniela Šplíchalová
Koncept a vedení ilustrací: Daniela Šplíchalová
Ilustrace vytvořeny s využitím nástroje DALL.E-OpenAl